10 juni 2009

Röstning i EUP-val vs Röstintention i RD-val

På förekommen anledning tänkte jag klippa in en matris som jag alltid använder mig av för att skilja stort från smått när det gäller bytarmatriser. I det här fallet handlar det om avvikelserna mellan röstintention i ett tänkt riksdagsval och rapporterad röstning i EUP-valen. Båda frågorna ställdes i Valun och kan korstabuleras (se tidigare inlägg).

Jag brukar räkna om procenttalen till antal väljare. Det ger mer "kött och blod" till jämförelser och kommentarer. Varje cell i tabellen nedan visar storleken (i tusentals väljare) för alla kombinationer av partival i EUP-valet och röstintention i ett tänkt riksdagsval. Nu kan alla själv dra sina slutsatser om vad som är spännande och intressant. (Jag tar totalprocenten i korstabellen och multiplicerar med de drygt 3 miljoner väljare som röstade i EUP-valet enligt det preliminära valresultatet).

Det överlapp mellan SD-sympatier och PP-röstning som diskuteras mycket just nu gäller c 12 000 väljare. Tolv tusen av de totalt 214 357 PP-rösterna var väljare som i ett tänkt riksdagsval uppger att de skulle rösta på SD. Som jämförelse kan man ta de 41 000 med M-intention i RD-val som valde att rösta på PP, eller de 37 000 med S-intention som valde att rösta på PP i EUP-valet.

Jag uppmanar alla att själva botanisera i matrisen. "Tänk själv" som min gamle konfirmationspastor brukar uppmana.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra sammanställning!

Intressant att se att så många moderater flytt till fp men även pp och mp (!). Intressant också att det visar att väljare i stor utsträckning röstar på andra partier i EP-valet än i RD-valet. Slutsatser av typen Alliansen "vann" eftersom de fick ett mer mandat och "leder" inför RD-valet, som t.ex. Reinfeldt sa i svt, har därför lite substans.

Gröntval sa...

Hej

En fråga som du säkert kan besvara. Nu är det endast 6 distrikt i Stockholm kvar. Är Lissabon mandaten därmed spikade till PP och S eller hur ser det ut och hur många väljare behövs för att dessa ska gå till nått annat parti?

Håkan (hakke) sa...

Ett par reflektioner:

De som har intentionen att rösta på alliansen i ett riksdagsval uppgår till 1,37 miljoner medan 1,42 miljoner avser att rösta på de röd-gröna. Det stämmer dåligt med valvakans spekulationer om att vänstern varit sämre på att mobilisera sina väljare.

De två partier som fått flest blankröster bland sina sympatisörer är S och M, vilket väl antyder att dessa två partier haft störst problem med att sakna attraktiva kandidater på sina valsedlar.