27 mars 2010

Regeringsfrågan 2010

Hittade en bild på det här flygbladet som Allianspartierna använde (åtminstone i Göteborg) i samband med valrörelsen 2006. Avsikten är givetvis att förmedla ett intryck av villrådighet, oenighet, osämja och bristande samordning mellan de rödgröna partierna. Ingen djärv gissning att att väljarnas bedömningar av regeringsduglighet kommer att vara viktigt för utgången av 2010 års riksdagsval.

I de svenska valundersökningarna (SCB/Statsvetenskapliga institutionen) brukar vi ställa frågor till väljarna om deras förväntningar på framtida regeringar (se figur nedan). Alliansens knappa valseger 2006 reflekteras i resultaten av att väljarna för första gången hade större framtidsförväntningar på en borgerlig regering än på en s-regering.Kommentar: Frågan 2006 löd: "Hur tror du socialdemokraterna/de borgerliga partierna kommer att sköta sig som regeringsparti(er) under de närmaste fyra åren om de får bilda regering efter valet?" Skalan går mellan -5 (dåligt) och +5 (bra). Läs mer i Oscarsson & Holmberg (2008) Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. Stockholm: Norstedts Juridik.

3 kommentarer:

David A sa...

"...Alliansens knappa valseger 2010..." är väl ändå att ta ut det hela i förskott. ;-)

David A sa...

Och även i kommentaren, under grafiken: "...Kommentar: Frågan 2010 löd..." Också lite vågat att publicera detta redan 2008. ;-)

PS Förlåt att jag gnäller på korrekturen, men jag läser regelbundet din intressanta blogg med stort nöje, så please, bear with me. Du gör ett imponerande jobb med den tredje uppgiften! DS

Henrik Oscarsson sa...

sorry (jag tänker mest på 2010 just nu eftersom vi håller på att knåpa ihop formulären)

Bloggen ligger på is

Den här bloggen uppdateras inte längre regelbundet. Blogginlägg från min penna publiceras med större regelbundenhet på Politologernas hemsid...