Inlägg

Visar inlägg från maj, 2010

Mänsklighetens framtid

Bild
Bakom den här isbeklädda dörren på 78 grader nord vilar mänsklighetens framtid. Åtminstone en del av den. Det var den känsla man fick genom att vara på besök. Här på Svalbard, i 18 minusgrader och tvåhundrafemtio meter in i permafruset berg, vilar 400 000 fröprover från runt om i världen. Det handlar om en jättelik säkerhetsbackup för de fröbanker som byggts upp i andra delar i världen för att kunna ta fram fungerande grödor utifall utbrott av växtsjukdomar eller klimatförändringar så skulle framtvinga. Skulle något hända med de vanliga sorterna av majs, vete eller ris (som står för den absoluta huvuddelen av mänsklighetens kaloriintag) får vi problem. Då behöver vi ha access till många av de varianter som vi idag inte använder oss av.
Mat kan man tycka är hyfsat viktigt. Men även när det gäller världens fröbanker lär vi oss samma läxa som i många andra sammanhang. De största utmaningarna är inte att torka, lagra, frysa, packa och skeppa fröprover. God vilja finns i massor och medel at…

Valbarometerseminarium 11 juni

Richard Öhrvall (SCB), Toivo Sjörén (Sifo) och undertecknad framträder på ett seminarium i Göteborg den 11 juni om Valbarometrar. Seminariet riktar sig till alla med intresse för valundersökningar och statistikens roll i samhället. För arrangemanget svarar Surveyföreningen och Svenska statistikfrämjandet.

Den 11 juni lär opinionsmätningar vara på tapeten lite extra eftersom SCB/PSU maj-undersökningen presenterats dagen innan, den 10 juni kl 09:30.

Läs mer och fyll i anmälningstalongen här:

http://www.statistikkonsulterna.se/admin/bildbank/uploads/Dokument/InbjudanValbarometrar_final.pdf

Mitt eget inlägg skall handla om opinionsjournalistiken och poll of polls-fenomenet. Jag tar tacksamt emot tips om frågeställningar som bör tas upp på seminariet från er, kära bloggläsare. Posta här eller mejla henrik.oscarsson@pol.gu.se

E-panelen 2010

Bild
För femte gånger rekryterar Valforskningsprogrammet i Göteborg deltagare till vår on-line panel. Vid fyra tidigare tillfällen har vi genomfört kampanjpanelstudier av det här slaget, i samband Riksdagsvalet 2002, Eurofolkomröstningen 2003, Riksdagsvalet 2006 och EUP-valet 2009.

Liksom tidigare är kampanjpanelerna självrekryterade och bygger alltså inte på något slumpmässigt urval. Panelerna är med andra ord inte alls ämnade för att göra populationsskattningar. Men det är heller inte huvudsyftet. För att dra slutsatser om hela väljarkåren använder vi våra stora riksrepresentativa intervju- och enkätundersökningar som bygger på befolkningsurval.

E-panelen 2010 kommer att med början den 23 augusti få en enkät i veckan under fem veckor. Fyra av dem före valet. En enkät efter valet. Varje enkät skall inte ta mer än 4-7 minuter att fylla i.

Våra kampanjpaneler möjliggör att närstudera individförändringar av attityder och röstningsintentioner under valrörelsen som inte är möjligt med hjälp av vå…

Mer om unga förstagångsväljare

De nyckläckta röstberättigade unga medborgare som fyller 18 år före den 19 september är rekordmånga (497 000)i samband med 2010 års val. Därför blir det en hel del frågor om denna grupp just nu. I våra senaste väljarböcker "Väljare" och "Regeringsskifte" finns mängder av information om dem men den är utspridd och därför lite svår att hitta. Det var faktiskt rätt länge sedan jag skrev något mer samlat om unga förstagångsväljare.


Unga förstagångsväljare beter sig annorlunda vid valurnorna än äldre medborgare. Att rösta för första gången innebär att fatta ett röstningsbeslut med ett stort informationsunderskott och svår brist på erfarenhet. De politiska kunskaperna bland unga förstagångsväljare är mycket låg. I valundersökningarnas kunskapstest svarar de rätt på fem av sjutton kunskapsfrågor.


När förstagångsväljarna blir andragångsväljare byter mer än fyra av tio parti. Rörligheten är större bland de allra yngsta. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis behöver handla om…

Räddar Grekland Alliansen?

Bild
Ni minns säkert hur opinionsutvecklingen såg ut förra gången det vankades finanskris och global ekonomisk oro. Under vintern 2008/2009 växte opinionsstödet för den sittande Alliansregeringen i takt med larmrapporter krisens effekter på den svenska ekonomin. Helt i strid mot gängse ekonomiska modeller för röstningsbeteende ökade då stödet för Moderaterna från 24 till 30 procent under den period finanskrisen var som djupast. Effekten blev att Alliansen som helhet växte från 40 till 47 procent och var i några enstaka mätningar större än VSMP under våren 2009.

Finansminister Borg drar nu direkta paralleller mellan Greklandskrisen och finanskrisen. Den intressanta frågan är om Grekland kan ge Alliansregeringen opinionsmedvind i kampen om regeringsmakten?

Klart är att svenskarna gav Alliansregeringen ett mycket gott betyg när det gäller att hantera den ekonomiska krisen, allt enligt den senaste SOM-undersökningen. Alliansregeringen har med andra ord ett bra track record i krishantering. Ett ö…