Inlägg

Visar inlägg från juli, 2010

Substitut för pratminus i sommar

Bild
Nu väntar snart semestervila efter en mycket arbetsintensiv vår där vi opinions- och demokratiforskare vid Göteborgs universitet har dragit igång den strategiska satsningen (MOD), haft invigning av vårt nya opinionslaboratorium (LORe), påbörjat rekryteringen till en av världens största kampanjpanelstudier (E-panelen 2010), planlagt fältarbeten inför valet (vallöftesstudier, väljarstudier, mediestudier, bloggosfärstudier, kandidatstudier och riksdagsundersökningar), tänkt ut nya frågeinstrument, tillverkat besöksintervjuformulär och programmerat webbenkäter.

Hösten lär inte bli mindre intensiv med vad som ser ut att bli det mest spännande riksdagsvalet sedan 1973. Dessutom har jag fått ett spännande nytt halvtidsuppdrag som föreståndare för SOM-institutet med start den 1 oktober.

För den som jagar pratminus från mig under sommaren får jag helt enkelt hänvisa till de två senaste väljarböckerna från Valforskningsprogrammet. Här finns samlat så gott som allt vi vet om svenskt väljarbeteende…

Valforskarnas omvända partitest

Bild
Vi valforskare i Göteborg har gjort ett kul omvänt partitest, en partisympatisimulator, som bygger på en multinomial logistisk regressionanalysav svenskarnas livsstilar. Data är hämtade från SOM-undersökningen 2009. Beroende på hur man besvarar frågor om kön, ålder, utbildning och ett urval fritidsaktiviteter beräknas sannolikheten för partisympati för respektive parti.

Applikationen är ett utmärkt verktyg för att undersöka hur personer med olika livsstilar tenderar att lägga sina partisympatier. Man kan själv experimentera genom att se hur förändringar i bakgrundsdata påverkar utfallet.

Det finns givetvis en nyfiken forskningsfråga bakom denna partisympatisimulator, nämligen hur långt det är möjligt att predicera partisympati med ledning av endast information om människors livsstilar. De tio aktiviteterna vi frågar efter ingår i ett mycket större frågebatteri. Vi har valt ut dem som ger bäst betalt i prediktionskraft. Enbart information om hur människor lever sina liv räcker inte särsk…