Inlägg

Visar inlägg från februari, 2014

SOM-seminariet 24 april

Bild
På SOM-seminariet den 24 april presenterar vi stolt de första analyserna av de senaste nationella och regionala SOM-undersökningarna. Vi lägger ytterligare en mätpunkt till våra tjugofemåriga tidsserier över utvecklingen av (S)amhälle, (O)pinion, (M)edier i Sverige. Jämförelsemöjligheterna erbjuder ovärderliga perspektiv på den pågående opinionsutvecklingen: Hur mår Sverige? Och vart är Sverige på väg?
Några av landets främsta medie- och opinionsforskare beskriver trender och mönster i svenska folkets nyhetskonsumtion, medieanvändning, samhällsoro, förtroende för samhällsinstitutioner, viktiga samhällsfrågor, inställning till EU, skatter och vinster i välfärden och stöd för regeringen, partierna och partiledarna.


Medverkande den här gången är bland andra Henrik Ekengren Oscarsson, Lennart Weibull, Sören Holmberg, Annika Bergström, Gissur Erlingsson, Maria Oskarson, Ingela Wadbring, LInda Berg och Jonas Ohlsson.

Antalet platser är begränsade. Anmäl dig före den 17 april. Läs mer här.
Det rätta virket?

Bild
Nu har första mätningen av väljarnas röstningsintentioner i EP-valet publicerats. Eftersom hela Sverige är en valkrets och eftersom nästan alla partier kommit med sina kandidatlistor kan man använda den jämkade uddatalsmetoden för att ta reda på hur Sveriges "delegation" till Bryssel/Strassbourg ser ut just nu. Det är bara en mätning, medges, men vi får ändå en uppfattning om vilka personer som kommer att försvara de svenska färgerna i EU-parlamentet under de kommande fem åren.
Listan gäller under antagande att väljarna inte förändrar ordningen på partiernas kandidater med hjälp av sina personröster, något som hänt ofta i samband med EP-val historiskt. Vill du läsa mer om personröstning i EP-valen kan du kika i Oscarsson & Holmberg (2010) Väljarbeteende i Europaval. Göteborgs universitet: Statsvetenskapliga institutionen.

Partimanifest i brevlådan 2014?

Inför varje riksdagsval delar partierna ut extramiljoner till sig själva för särskilda informationsinsatser. Det har handlat om mångmiljonbelopp som de sedan inte kan redovisa hur de använts. Vi föreslår en alternativ användning av medlen som på ett enkelt sätt stärker den svenska valdemokratin: att skicka ut partiernas valmanifest till alla hushåll i Sverige.

Samförfattad med Stefan Dahlberg
Tidigare publicerad på SVT Debatt den 21 januari 2014

När det drar ihop sig till riksdagsval brukar partierna besluta om att ge sig själva extra pengar inför valrörelsen. Oftast har det handlat om extra­finan­siering av behjärtansvärda "gå och rösta"-kampanjer rikta­de mot specifika grupper eller områden.
Problemet är att parti­erna efter valet inte har kunnat redovisa detaljer om hur medlen – i storleksordningen 30 miljoner – egentligen använts. De tre utvär­de­ring­ar som genomförts har riktat svidande kritik mot partierna. Ändå har de särskilda satsningarna fortsatt. Utvärderarnas tolkn…

När kommer första opinionsmätningen inför EP-valet?

Bild
Nu väntar vi med spänning på den första opinionsmätningen av svenskarnas röstningsintention i 2014 års Europaparlamentsval. Hur många opinionsmätningar som beställs av medieredaktioner kan ses som en viktig indikator på valtemperaturen: Hur intressant och spännande kommer EP-valet att bli?

EP-valet 2009 blev ett fall framåt när det gäller valdeltagandet. Redan i januari började P1 intervjua presumptiva kandidater till parlamentet. Hittills har det varit mycket surr om supervalår men ännu låter de mer konkreta avtrycken i medievalrörelsebevakningen vänta på sig. Ännu inte så mycket fokus på Europaparlamentsvalet. (Kanske beror det på att jag var föräldraledig våren 2009 och hade radion påslagen hela dagarna).

Sist det begav sig genomfördes sammanlagt tjugo opinionsmätningar som handlade explicit om röstning i Europaparlamentsvalet. Den första dök upp ungefär nu, i början av februari, och genomfördes av Sifo. Nästan alla mätningar genomfördes dock under den sista månaden inför EP-valet.…