25 januari 2009

Opinionsläget januari 09


Spretande rubriker efter helgens opinionsundersökningar från Novus och Sifo föranleder mig att återigen argumentera för behovet av att alltid ta hänsyn till MÅNGA mätningar när man analyserar opinionsförändringar. När skall inrikesreportrar, opinionsjournalister och ledarredaktioner börja ta sitt ansvar och börja servera sina läsare vettigare analyser av opinionsläget? Vilken medieredaktion blir först i Sverige?

Dagens figur visar opinionsgapet i procentenheter mellan v-s-mp och c-fp-kd-m för sju olika institut sedan september 2006. Med reservation för att hustrun anser mig färgblind har jag använt följande färger för instituten: blå=scb/psu; gul=sifo; lila=novus; röd=synovate; rosa=skop; ljusblå=demoskop; grå=sentio. Alla mätningar väger lika i analysen. Den svarta linjen är en lokalt viktad trendlinje som tar hänsyn till i tiden närliggande mätningar. Denna trend är det enda som är intressant när det gäller att följa kampen mellan blocken i svensk politik just nu.

Slutsatsen är att Allianspartiernas inhämtning fortsätter. Snittavståndet har förändrats från omkring sju procentenheter i september till ungefär 4,5 procentenheter i januari. Återhämtningstakten var snabbast i november. En försiktig tolkning är att takten i opinionsförskjutningen varit lägre under julhelgerna. Men osvuret är förstås bäst.

/Henrik Oscarsson

Inga kommentarer:

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...