04 januari 2009

Återinför kungaval

Monarki/republik-debatten tycker jag alltsomoftast är rätt trist, mest för att det inte längre dyker upp fler argument för respektive emot. En intressant idé som framfördes på statsvetenskapliga institutionens Grundlagskonvent är att helt enkelt låta svenska folket regelbundet välja kung/drottning. Då skulle monarken kunna åtnjuta ett slags demokratisk legitimitet, vilket bättre harmonierar med vårt demokratiska styrelseskick.

Låt oss säga att ett sådant kungaval skulle hållas vart tionde år eller närhelst succession blir aktuellt. Självklart skulle folket kunna ställa upp fler kandidater än den som är aktuell med dagens system. Utgången den här gången skulle förstås vara given: svenska folket skulle naturligtvis med stor majoritet välja Viktoria till drottning. Skenbar valdemokrati, säger någon? Nej, det är principen som är det intressanta, och det intellektuellt utmanande.

Traditionen att välja kung går sannolikt tillbaka till 800-900 talet, alltså långt innan något som kan kallas Sverige existerade. Varför inte hålla valvakan från samma plats som då, Mora Stenar?

/Henrik Oscarsson

9 kommentarer:

Jörgen L sa...

Jamen, blodsmystiken då, var tar den vägen?

:-)

Anonym sa...

Säger nej. Vi har nog med val på olika nivåer. Vill inte legitimera den gamla kungamakten, stör mig på att bo i Konungariket Sverige - det låter inte som en demokrati.
Strategin under senaste kvarten av 1900-talet var att låta den konstitutionella monarkin sakta glida över i en rest från historien. I sinom tid dör den ut. Alltså: Ingen makt, inga val, inte ansvarig inför folket, bara en rest som historien lämnat kvar./PA

Daniel Lundgren sa...

Fast det där var väl inte något supernytt argument? Är det inte (icke-)valproceduren som diskussionen ständigt har handlat om?

Anonym sa...

Ett litet väl utmanande förslag, tycker Ville

Henrik Oscarsson sa...

Inget nytt argument kanske, Daniel, men just den här lösningen är väl inte direkt genomdebatterad? Hursomhelst tycks förslaget väcka vrede både bland royalister och republikaner. Verkar inte vara något fungerande kompromissförslag.

Johan sa...

Det har ju faktiskt motionerats i riksdagen om återinförande av valmonarkin.

Henrik Oscarsson sa...

Tack, Johan, för tipset. Den motionen hade jag faktiskt missat.

Per Tenggren sa...

Diskuterades vilka befogenheter den folkvalde kunden/drottningen skulle få?

Per Tenggren sa...

...ska givetvis vara "Kungen".

Nyckfelstrisse

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...