12 mars 2009

Blockbytare ville ej ha Alliansen

Blockbytarna avgjorde 2006 års val. I valundersökningen frågade vi som vanligt om önskeregering (analyserat i boken Regeringsskifte). Det visar sig överraskande att väljare som bytte från s-blocket till b-blocket mellan 2002 och 2006 års val faktiskt inte hade fyrpartikonstellationen Allians för Sverige som önskeregering. Endast 24 procent av blockbytarna önskade sig en c-fp-kd-m-regering. En lika stor andel (24 procent) önskade sig visserligen en borgerlig regering, men av annat snitt: en högerregering med färre än fyra partier.

Den vanligaste önskeregeringen bland blockbytarna var emellertid någon form av blocköverskridande regering med partier från både (v-s-mp) och (c-fp-kd-m). Hela 44 procent av blockbytarna hade alltså en önskeregering som de i praktiken inte kunde få.

Efterfrågan på blocköverskridande regeringar är stark. Totalt ville en fjärdedel av väljarna helst se en blocköverskridande regering inför valet 2006. Något att tänka på i tider av cementerad blockpolitik.

/Henrik Oscarsson

5 kommentarer:

Paul Belfrage sa...

Tack för en utmärkt blogg. Har alltid varit intresserad av vad som får en väljare att välja ett visst parti.

Henrik Oscarsson sa...

Tack Paul, det värmer! Politiskt beteende är min passion.

Anonym sa...

Henrik,

Om en gammal student ifrån Sprängkullsgatan får ställa en fråga på ämnet?

Vid valet 2006 tappade FP en stor andel väljare, närmare 30 % av vilka många istället valde C som uppfattades som ett fräschare och modernare liberalt parti. Jag tillhörde förövrigt själv den skaran.

Nu ser vi hur C tappat nästa 30 % av sitt väljarstöd sedan valet och får 5 % i senaste opinionsundersökning ifrån Demoskop.

Finns det någon analys på dessa rörelser mellan partierna efter valet 2006? Man kan ju anta att många Liberala väljare provocerats av Alliansens sakpolitik runt FRA, IPRED ACTA, Datalagrim m.m. Är det samma väljare som man vann ifrån FP tidigare? Kärnkraft och energiuppgörelse är allt för recent för att ha påverkat denna trend.

Skulle vara intressant att förstå vilka som lämnat C och vart de tagit vägen? Har du några tankar runt detta?

Tack för en bra blogg, skönt med lite statsvetenskapliga perspektiv!

Mvh

Mikael

Henrik Oscarsson sa...

Hej Mikael!
Jag pysslar ju mest med rörelser mellan val, och inte under mellanvalsperioderna. När allt kommer omkring är det ju valresultat som räknas :)

Den urbana ungliberala centersympatisören utgör alltjämt en försvinnande liten del av centerpartiets väljare och står dessutom ideologiskt långt från c-kärnväljaren. I absoluta tal lär effekterna av integritet- och övervakningsdebatten vara så liten att den antagligen inte kan mätas med de redskap vi har tillgång till.

Ett sådant redskap är SCB/PSU från November. SCB kan inte konstatera några statistiskt signifikanta rörelser mellan valet och nu från c tillbaka till fp. De signifikanta bruttoförluster som centern åkt på sedan valet är följande: från c till övriga (0,3), från c till s (0,3) och från c till mp (0,4). Kategorin övriga partier är för liten för att enskilda partier skall kunna särredovisas. En hypotes som vi tyvärr inte kan pröva är att unga c-väljare (c gick bra bland de unga 2006) möjligen tagit steget till piratpartiet på grund av ståhejet kring FRA.

Läs mer på SCBs hemsida:

http://www.scb.se/statistik/ME/ME0201/2008M11A/ME0201_2008M11A_SM_ME60SM0802.pdf

vänstra stranden sa...

Snygg omgörning! /VS

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...