30 mars 2009

Vår demokrati

Jag har med stor behållning läst Olof Peterssons nya bok Vår demokrati. Boken kan betraktas som ett slags Peterssonsk hitparad från 1980-talets Maktutredning och framåt. Petersson har inspirerats av det bästa från SNS Demokratirådsrapporter och egna böcker som Nordisk politik, Rättsstaten och Samhällskonsten.

Boken är en utmärkt introduktion till demokratins rötter, framväxt, principer och inneboende motsättningar. För grundstudenter i statsvetenskap eller samhällskunskap är boken en utmärkt väg in i den empiriskt inriktade demokratiforskningen. Själv skulle jag gärna ha använt boken som kurslitteratur under Statsvetenskapliga institutionens grundlagskonvent 2004-2008 om den funnits tillgänglig. Det mesta av allt spännande och intressant finns samlat här.

I förstone upplever man texten torr, korthuggen gränsande till naiv när det gäller sättet att problematisera demokratin som idé och begrepp. Men snart inser man att den avskalade texten i själva verket är ett resultat av kirurgiskt precisionsarbete. Ingenting onödigt finns med. Petersson broderar nämligen inte ut som man är van vid från liknande texter. Knivskarpa kategoriseringar och sköna fyrfältstabeller lämnar läsaren i upprymd klarhet.

Petersson har även tidigare blivit "anklagad" för att vara lättläst. Denna "anklagelse" kvarstår även fortsättningsvis. Man känner sig helt enkelt smart när man läser Vår Demokrati.

Inga kommentarer:

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...