09 april 2009

EUP-valet mot fiasko?

Just när det kändes lite hoppfullt kom ett par trista mätningar av röstvilja och kännedom om EUP-valet i juni. Medierna och partierna kan ha en brantare uppförsbacke än vad jag tidigare har trott när det gäller att entusiasmera och mobilisera inför 7 juni.

Endast sjutton procent av svenska folket känner till att EUP-valet är i juni enligt Synovate. Att trettiotre procent känner till att valet hålls i år (2009) är visserligen ett fall framåt jämfört med Eurobarometermätningen från maj 2008 som jag skrivit om tidigare (25 procent). Men ändå. Det är mindre än två månader kvar nu.

Novus Opinion skattar röstviljan till låga 34 procent. Den uppgiften är i så fall mer oroande eftersom väljare i allmänhet brukar överskatta sina intentioner att delta i allmänna val (ungefär som att många minns fel när man tillfrågar dem i efterhand om de faktiskt har röstat eller ej). I liknande mätningar brukar skattningarna hamna minst tio procentenheter högre än valdeltagandesiffran från EUP-valet 2004 (37,9 procent).

2 kommentarer:

Annika Beijbom sa...

Hej Henrik!

Du gör ett alldeles enastående arbete med dina förträffliga analyser via bloggen. Instämmer helt och fullt med den troligtvis befogade oron för ett extremt lågt valdeltagande.

Vi EU-nördar (dit hör jag) gör verkligen allt vi kan för att engagera och entusiasmera. Medieintresset är extremt lågt. En vanlig kommentar är att "eftersom EU inte lever bland folk så är det lönlöst att ägna tid åt rapportering". Men...inte resonerar t.ex. tv-mediet likadant när det kommer till dans- och sångprogram...

För att EU ska leva bland väljarna behövs en kombination av energiska politiker, aktiva medier och oberoende forskare!

Glad påsk
önskar
Annika Beijbom
(Nr 11 på fp:s EP-lista, från GBG)

Johan sa...

Bör man beklaga att folk inte tycks tänka rösta i EP-valet? Om man utgår ifrån att folk korrekt bedömer att EP-valet är ganska oviktigt vore det väl hemskare om de faktiskt mangrant gick till valurnorna? "Jo, vi förstår att det här valet mest är ett spektakel där partierna driver valkampanj kring allt möjligt utom just de frågor i vilka EP verkligen har sin begränsade medbestämmanderätt -- men vi går och röstar ändå bara för att vara snälla mot politikerna som tycker så mycket om EU." Då skulle jag bli verkligt orolig över valmanskårens tillräknelighet. Att de nu väljer sofflocket bör vi se som ett sundhetstecken.

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...