26 juni 2009

Ingen läser bloggar under Almedalsveckan

En god vän och kollega har berättat för mig att det inte är mycket idé att blogga under Almedalsveckan eftersom den samlade politikindustrin inte läser bloggar då. Istället dricker de rosévin, frotterar sig med varandra och ägnar sig för fullt åt att känna sig som en del av något större genom att vara "där alla är".

Nåväl, jag ser förstås en stor utmaning i sådana påståenden. Jag kommer göra ett försök att visa att han har fel genom att bjuda på högoktanig information om de olika partierna i form av fyra blogginlägg om dagen i en hel vecka! Jo, du läste rätt.

Varje parti har en egen dag under Almedalsveckan. Med start på kvällen den 27 juni bombarderar jag bloggosfären med grundläggande information, kartor och diagram om respektive parti och deras väljare. Bombmattan består av följande:
  • partiets opinionsutveckling sedan valet 2006 (poll of polls)
  • partiets starka och svaga fästen (karta)
  • partiets starka och svaga politikområden (uppfattningar om bra-dålig politik)
  • analyser av sammansättningen av partiets väljare
28/6 Vänsterpartiet
29/6 Folkpartiet
30/6 Centerpartiet
1/7 Socialdemokraterna
2/7 Kristdemokraterna
3/7 Miljöpartiet
4/7 Moderaterna

Förhoppningen är förstås att kunna bidra med lite populärvetenskapligt bränsle till diskussionerna om partiernas politik och framtid som pågår under Almedalsveckan. Huvuddelen av resultaten jag kommer att presentera är noga utvalda godbitar från Oscarsson & Holmberg (2008) Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. Stockholm: Norstedts. Men somligt är resultat från originalanalyser som tidigare inte har presenterats alls.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra! Riktigt bra! Jag ska inte Almedalen och jag tänker läsa dina inlägg. Så blogga på!

Ulf Bjereld sa...

Friskt vågat är hälften vunnet! ;-)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Alla vi politiskt intresserade/engagerade som INTE är i Almedalen, läser mycket av det som skrivs med god behållning. Bara så du vet. :-)

Anonym sa...

Beror väl på vem som bloggar och vad det handlar om. Här kan du t ex läsa vad Ledarna har för sig i Almedalen. http://ledarna.blogspot.com/

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...