08 juni 2009

Rekordmånga slängde bort sina röster

Nio komma tre procent av väljarna valde att rösta på partier som inte vann representation i EU-parlamentet. Junilistan (3,6), Sverigedemokraterna (3,3), Feministiskt initiativ (2,2) och Övriga partier (0,2).

Sverigedemokraterna var ännu en gång underskattade i opinionsmätningar före valet. Partiet snittade kring två procent i mätningarna under slutskedet men fick alltså ett betydligt större stöd än så (3,3), blott sju tiondelar från fyraprocentspärren. Det är det hittills bästa valresultatet för SD. Tre av fyra SD-väljare i EUP-valet skulle också ha röstat på partiet i ett tänkt riksdagsval, enligt SVTValu. De SD-väljare som röstar är trognare än många andra partiers väljare och de bestämmer sig relativt tidigt för hur de skall rösta.

4 kommentarer:

Tommy Funebo sa...

9% väljare utan representation blir ett vägande argument för att ändra från den jämkade uddatalsmetoden med spärr till något annat. Varför inte till STV med utjämningsmandat eller STV som överförs från partier under en spärr?

Lars sa...

Jag som en av SD:s kärnväljare i riksdagsvalet slängde i varje fall inte bort min röst. Jag röstade nämligen inte alls i det här skämtvalet och det har jag aldrig gjort, tack och lov. Att legitimera den där cirkusen med min röst känns inte så angeläget. Hursomhelst är resultatet för SD ett rejält styrkebesked inför riksdagsvalet 2010. Jag trodde ju, liksom dig, att partiet skulle hamna någonstans mellan 2 och 3 %. För första gången har SD gått framåt i det här valet jämfört med det föregående riksdagsvalet. Det ska mycket till för att SD ska missa riksdagen nu.

Anonym sa...

Synd att du inte röstade Lars. Tror att det hade blivit lättare att få fler röster i riksdagsvalet 2010 ju närmare 4%-spärren SD hade legat nu.

Lars sa...

Inte då. SD fick "mediokra" 1,1 % i EUP-valet 2004, men det förhindrade inte partiet från att gå fram som en slåttermaskin i riksdagsvalet 2006. Det är viktigt att förstå att EUP-valet, i bästa fall, är ett andra rangens val och att det svenska folket knappt bryr sig om det eller tar det på allvar. Hur ska man annars kunna förklara dessa junilistor och piratpartier som dyker upp och försvinner? Jag vill verkligen inte delta i denna fars med högst tvivelaktig demokratisk legitimitet.

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...