10 juni 2009

Röstning i EUP-val vs Röstintention i RD-val

På förekommen anledning tänkte jag klippa in en matris som jag alltid använder mig av för att skilja stort från smått när det gäller bytarmatriser. I det här fallet handlar det om avvikelserna mellan röstintention i ett tänkt riksdagsval och rapporterad röstning i EUP-valen. Båda frågorna ställdes i Valun och kan korstabuleras (se tidigare inlägg).

Jag brukar räkna om procenttalen till antal väljare. Det ger mer "kött och blod" till jämförelser och kommentarer. Varje cell i tabellen nedan visar storleken (i tusentals väljare) för alla kombinationer av partival i EUP-valet och röstintention i ett tänkt riksdagsval. Nu kan alla själv dra sina slutsatser om vad som är spännande och intressant. (Jag tar totalprocenten i korstabellen och multiplicerar med de drygt 3 miljoner väljare som röstade i EUP-valet enligt det preliminära valresultatet).

Det överlapp mellan SD-sympatier och PP-röstning som diskuteras mycket just nu gäller c 12 000 väljare. Tolv tusen av de totalt 214 357 PP-rösterna var väljare som i ett tänkt riksdagsval uppger att de skulle rösta på SD. Som jämförelse kan man ta de 41 000 med M-intention i RD-val som valde att rösta på PP, eller de 37 000 med S-intention som valde att rösta på PP i EUP-valet.

Jag uppmanar alla att själva botanisera i matrisen. "Tänk själv" som min gamle konfirmationspastor brukar uppmana.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra sammanställning!

Intressant att se att så många moderater flytt till fp men även pp och mp (!). Intressant också att det visar att väljare i stor utsträckning röstar på andra partier i EP-valet än i RD-valet. Slutsatser av typen Alliansen "vann" eftersom de fick ett mer mandat och "leder" inför RD-valet, som t.ex. Reinfeldt sa i svt, har därför lite substans.

Gröntval sa...

Hej

En fråga som du säkert kan besvara. Nu är det endast 6 distrikt i Stockholm kvar. Är Lissabon mandaten därmed spikade till PP och S eller hur ser det ut och hur många väljare behövs för att dessa ska gå till nått annat parti?

Håkan (hakke) sa...

Ett par reflektioner:

De som har intentionen att rösta på alliansen i ett riksdagsval uppgår till 1,37 miljoner medan 1,42 miljoner avser att rösta på de röd-gröna. Det stämmer dåligt med valvakans spekulationer om att vänstern varit sämre på att mobilisera sina väljare.

De två partier som fått flest blankröster bland sina sympatisörer är S och M, vilket väl antyder att dessa två partier haft störst problem med att sakna attraktiva kandidater på sina valsedlar.

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...