30 juni 2009

Socialdemokraterna: Bra och dålig politik

Vilken s-politik gillas respektive ogillas av väljarna? Varför inte fråga väljarna själva? Det gör vi förstås i de svenska valundersökningarna i samband med valen. Vi frågar om 18 politikområden. Frågan är öppen. Intervjupersonerna får nämna spontant vilka partier de tycker har en bra respektive dålig politik.

Trygghet och ekonomi (balansmått +39 och +20) uppfattas som socialdemokraternas styrkeområden, enligt de svenska väljarna. Bedömningen delas av socialdemokraternas egna väljare som har samma två områden i topp (+66 resp +55).

Socialdemokraternas sysselsättningspolitik betygsattes historiskt lågt i 2006 års val och det bidrog till förlusten av regeringsmakten (balansmått 0). Andra områden som får minusbetyg av väljarna är flykting- och invandringsfrågor (-3), skol- och utbildningsfrågor (-5), integrationsfrågor (-6), glesbygdsfrågor (-7) och företagarfrågor (-10).

S-väljarna själva har en liknande rangordning av bra och dålig s-politik. Bland socialdemokraternas egna väljare hamnar VSO (vård, skola, omsorg), ekonomi, skatter och sysselsättning i topp.


Inga kommentarer:

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...