05 juni 2009

Valdeltagandet 8,7 procent

Enligt Valmyndigheten går förtidsröstningen inför Europaparlamentsvalet bättre än vad poströstningen gjorde vid det förra valet (se figur). Fram till den 4 juni hade 8,7 procent av Sveriges 7 088 045 röstberättigade röstat i EUP-valet 2009.
Betyder detta att valdeltagandet kommer bli högre den här gången? Finns det något samband mellan andelen förtidsröstare och det slutgiltiga valdeltagandet. Njae. Valet av röstsätt (i vallokalen eller i förväg) har historiskt inte haft något klockrent samband med valdeltagandet. Det beror på att systemen för förtida röstning har sett lite olika ut. Efter vårt generösa poströstningssystem infördes 1970 blev förtida röstning alltmer populärt. Rekordet sattes i samband med valet 1985 då hela 37 procent av svenskarna poströstade i förtid.

Sedan mitten av 1990-talet har utvecklingen av valdeltagande och andelen förtidsröstare följts åt i den meningen att ett sjunkande intresse för förtidsröstning hängt ihop med ett sjunkande valdeltagande och omvänt. I samband med 2006 års val ökade andelen förtidsröstare samtidigt som valdeltagandet blev större. Sambandet är inte särskilt starkt. Men jag anser att det finns anledning att förvänta sig ett något högre valdeltagande i Europaparlamentsvalet mot bakgrund av den ökade inströmningen av förtida röstning.

Vädret lär bli kallt och blåsigt i helgen. Då slipper Europaparlamentsvalet konkurrera med populära utomhusaktiviteter som att sola, bada och segla.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, har du själv bestämt vad du ska rösta på?

Henrik Oscarsson sa...

Japp, men själva valhandlingen är ännu ej begången. Kanske förtidsröstar jag i morgon förmiddag!

Lucyfer sa...

Hoppas alla röstar rätt

Anonym sa...

Från figuren tycker jag man kan se att det finns ett visst samband redan från år 1985 (med undantag för 1995 års val) mellan andelen förtidsröstare och valdeltagandet. Men det var ju ett lite speciellt val, då svenskarna strax innan hade haft en folkomröstning rörande EU-medlemskapet - kanske det kan ha haft en påverkan...

Hagevi sa...

Men nu vill jag se resultatet för nästa mätpunkt.

Henrik Oscarsson sa...

Hej Hagevi! Det finns inga färskare data (förstås) än de som presenteras här :). Kanske i morgon bitti.

/H

Anonym sa...

"Vädret lär bli kallt och blåsigt i helgen. Då slipper Europaparlamentsvalet konkurrera med populära utomhusaktiviteter som att sola, bada och segla."

Väderargumentet är väldigt svårt att bedöma. Själv satt jag som röstmottagare under förtidsröstningen på både onsdagen och torsdagen. I onsdags var det strålande väder ute, och i min röstningslokal, och i en massa andra röstningslokaler i kommunen, var det fler än någon annan dag under förtidsröstningen som förtidsröstade. I torsdags, däremot, var det regn och rusk, och då röstade ganska få. Så det är inte så enkelt.

Mikael sa...

Nu får vi kanske också ett tennis-argument :-)

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...