03 juli 2009

Moderaterna: Bra och dålig politik

Moderaterna har historiskt alltid varit företagarnas parti. Frågor om företagens villkor ägs fortfarande av Moderaterna. Bland väljarna som helhet är det klar övervikt för dem som spontant nämner att partiet har en bra politik när det gäller företagande (balansmått +43). Även i frågor som rör lag och ordning (+32), sysselsättning (+22) och ekonomi (+18) uppfattades Moderaterna som ett parti med en bra politik 2006. Moderaternas svagaste politikområden är miljön (-11), glesbygden (-13) och den sociala tryggheten (-22).


Skattefrågorna seglar upp som det starkaste politikområdet om Moderaternas egna väljare får stå för betygsättningen (+69). Men det är fler politikområden som får mycket höga betyg av M-väljarna: företagens villkor (+69), sysselsättning (+66), ekonomi (+65) och lag och ordning(+62). Moderaternas väljare delar samma uppfattning som övriga valmanskåren att glesbygds- och miljöfrågor är svaga politikområden för M (-1 respektive +7).

2 kommentarer:

Daniel Langkilde sa...

Tack för intressanta inlägg. Jag är dock nyfiken på varifrån är dessa siffror hämtade? Finns det möjligen någon öppen källa?

Henrik Oscarsson sa...

Hej Daniel!
Alla siffror är från 2006 års svenska valundersökning. De har faktiskt inte ställts samman på det här sättet någon annan stans, så detta är den första publikationen på det här sättet. Däremot finns några av områdena (sysselsättning, ekonomi) analyserade bland annat i boken "Regeringsskifte" och i Johan Martinssons nya avhandling som jag skrivit om tidigare på bloggen!

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...