05 mars 2010

Om RUT och blockbyten

Det är inget tvivel om att det är krut i RUT. I närtid har frågan orsakat trafik över blockgränserna, alltså precis sådan trafik som är en nödvändig förutsättning för fortsatt Alliansregerande efter 19 september.

Frågan om att tillåta avdrag för hushållsnära tjänster tillhörde en av de tyngsta förklaringarna till varför så många s-blocksväljare 2002 bytte block och röstade på Alliansen i 2006 års riksdagsval. Har socialdemokraterna skjutit sig själva i foten genom att ta ställning för ett avskaffande (det kostar att ta tillbaka redan utdelat godis)? Eller är valet av ideologisk vattendelare i själva verket noga uträknat: kanske är strategin rentav utprövad och utvärderad med hjälp av professionella kampanjmetoder som interna fokusgrupper och väljarstudier (den eventuella kostnaden i väljarflykt i den lilla grupp som berörs av hushållsnära tjänster uppvägs av avsevärt större vinster i andra grupper)?

Av femtiotvå undersökta sakfrågor i Valundersökningen 2006 hamnade hushållsnära tjänster på tredje plats när det gäller sambandet mellan åsikt och blockbyte, tillsammans med en rad klassiska vänster-högerfrågor om sociala bidrag, skatter, marknadsekonomi, privatisering av sjukvård och försäljning av statliga företag.


Källa: Oscarsson & Holmberg (2008) Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. Stockholm: Norstedts.

2 kommentarer:

Anonym sa...

BRA!

Fredrik Larsson sa...

Intressant inlägg men jag tror åsikten är förankrad i ideologi och hos partifolket snarare än fokusgrupper. Min bild är att det är otroligt impopulärt bland aktiva socialdemokrater att subventionera hushållsnära tjänster. Om du minns Dambergs "provballong" så föll den ju inte särskilt väl ut, det hade blivit ett mindre uppror åtminstone utanför Sthlm om S velat ha kvar avdraget. Att man inte vill ta bort det utan "förändra" det är nog däremot förankrat i fokusgrupper, man vet att det inte är någon valvinnare.

Tack för en bra blogg!

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...