03 mars 2010

Opinionsläget februari

Här är opinionsförändringarna för s-blocket (SVMP) och b-blocket (CFPKDM) under den innevarande mandatperioden. Många tycks ha intrycket att det är "ovanligt ryckigt och svängigt i opinionen nu för tiden". Men minnet är kort när det gäller opinionshistoriken. Skillnaden är att det kommer rapporter om nya opinionsmätningar mycket tätare än tidigare. Räknar man med alla nätmätningar har det genomförts mer än 200 opinionsmätningar sedan september 2006.

Kommentar: I min mätningarnas mätning ingår Sifo, SCB, Demoskop, Novus och Synovate. Den blå och röda linjen visar ett lokalt viktat medelvärde av blockens skattningar i de olika mätningarna.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Vi har ju några partier från de två blocken som ligger och rör sig runt det magiska 4% strecket.
Några tankar om hur länge/hur mycket ett av dessa partier måste ligga under 4% för att det inte längre borde räknas med i totalen för det block det ingår i?

Henrik Oscarsson sa...

För det första måste ju partiet vara SIGNIFIKANT lägre än fyra procent under lång tid (kanske tre fyra månader). Det är osannolikt att det händer för C och/eller KD före riksdagsvalet.

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...