19 april 2010

Valtipset 2010

Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg brukar anordna valtips inför varje riksdagsval. Den här gången bjuder vi in alla som vill att delta.

Från och med idag och fram till den 19 juni kan Du lämna in Valtipset 2010. Valtipset är en tävling i att gissa valresultatet i riksdagsvalet. Den 20 juni presenteras hur alla tippare tror att Valet 2010 kommer att sluta. När valresultatet är redovisat den 22 september koras en vinnare. Förutom ära och berömmelse utlovas ett bokpaket med böcker om svenskt väljarbeteende till den som hamnar närmast valresultatet. Om du vill kan Du lämna in två olika tips.

För att vinna behöver ditt tips (11 partier + övriga) ha den minsta summerade avvikelsen (i procentenheter) från valresultatet. Om två tips hamnar på delad förstaplats används gissningar av valdeltagandet som tie-breaker. Skulle två tips ändå vara lika vinner det först inlämnade tipset.
Information om partiernas styrkeförhållanden i opinionsmätningarna kan du hitta på Ekots hemsida. Historiska data tillbaka till 1967 kan du ladda ned här om du har ett google-konto.

Sprid gärna den här länken som går till tipset: http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=768057&Pwd=24125622
Jag har också lagt upp Valtipset 2010 som ett facebook-evenemang. Där kan du se vilka andra som är med! http://www.facebook.com/event.php?eid=114630235224727&ref=mf

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Denna undersökning är avslutad" står det på sidan du länkar till. Tills saken är ordnad ska jag ta mig en ordentlig funderare över valresultatet.
Det känns svårt, betydligt svårare än att tippa allsvenskan så tiden kan ju behövas.

Anonym sa...

Och när man har ett förslag som summerar till 100,0 procent så klagar den på att summeringen inte stämmer.

Henrik Oscarsson sa...

Hoppsan. Nu skall det fungera igen. Jag ber om ursäkt!

Däremot tycks summeringen fungera alldeles utmärkt, så jag förstår inte vad som hänt där

Thomas N sa...

Den klagar på min summering också. Jag har t o m kontrollräknat i Excel, och den hävdar, precis som Easyresearch-sidan, att jag kommit upp till 100,0. Ändock påpekar Easyresearch att summan måste vara 100 och jag kommer inte vidare.

Richard sa...

Funkade fint här. Ska bli spännande! Du måste dock vikta resultatet efter hur tidigt man lägger sitt tips. Det är ju mer utmaning om man är tidigt ute. =)

Henrik Oscarsson sa...

Apropå summeringsproblematiken:

Det verkar som om man är tvungen att fylla i ALLA celler i matrisen. Även om du tippar ett parti på 0,0 procent så behöver du fylla i det. Annars protesterar enkäten när du försöker gå vidare.

Hoppa inte över någon av de tolv rutorna, alltså!

Rickard Nordin sa...

Jag hoppar inte över någon ruta, har kontrollräknat och får ändå summeringsfelet..

Stina sa...

Jag har samma problem som Rickard. Alla rutor ifyllda, allt summerar till 100 procent, ändå får jag felmeddelande.

Henrik Oscarsson sa...

Svaren strömmar in! @Rickard/Stina: Kan inte ni kontakta mig och ge detaljer om exakt vilken info ni försöker stansa in i formuläret?

Jag kan inte reproducera felmeddelandet ni får. 100,0 funkar varje gång för mig.

henrik.oscarsson@pol.gu.se

Stina sa...

Nu funkade det!

Henrik Oscarsson sa...

@Stina: Kul att det fungerar! Dock mindre kul att man inte har någon som helst aning om varför ... :)

om du kommer på nåt som kan ha varit annorlunda vid dina olika försök så är du välkommen med tips!

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...