01 juli 2010

Valforskarnas omvända partitest


Vi valforskare i Göteborg har gjort ett kul omvänt partitest, en partisympatisimulator, som bygger på en multinomial logistisk regressionanalys av svenskarnas livsstilar. Data är hämtade från SOM-undersökningen 2009. Beroende på hur man besvarar frågor om kön, ålder, utbildning och ett urval fritidsaktiviteter beräknas sannolikheten för partisympati för respektive parti.

Applikationen är ett utmärkt verktyg för att undersöka hur personer med olika livsstilar tenderar att lägga sina partisympatier. Man kan själv experimentera genom att se hur förändringar i bakgrundsdata påverkar utfallet.

Det finns givetvis en nyfiken forskningsfråga bakom denna partisympatisimulator, nämligen hur långt det är möjligt att predicera partisympati med ledning av endast information om människors livsstilar. De tio aktiviteterna vi frågar efter ingår i ett mycket större frågebatteri. Vi har valt ut dem som ger bäst betalt i prediktionskraft. Enbart information om hur människor lever sina liv räcker inte särskilt långt, visar det sig. Först när vi plockar med bakgrundsuppgifter om kön, ålder och utbildning blir det någotsånär rimligt. Fördelen med detta test framför många andra är att det faktiskt bygger på ett stort redan insamlat dataunderlag.

Partisympatisimulatorn kan för närvarande endast åtnjutas via Facebook. Och det kommer fler liknande test under sommaren.

10 kommentarer:

gudmundson sa...

Superkul! Blev vänsterpartist (34%), sedan miljöpartist (31%), så det tycks inte riktigt funka på mig.

Henrik Oscarsson sa...

@Gudmundson: Avsikten med testet är inte att ge en handlingsrekommendation. Avsikten är att ge information (predicerade sannolikheter för partisympati) om personer som delar samma livsstil som du själv.

Med andra ord: Uppskattningsvis en tredjedel av de svenskar som lever som du gör tycket bäst om Vänsterpartiet

Anonym sa...

Synd att det bara finns på Facebook

Knorre sa...

Samma här: trist att det bara finns på Facebook. Finns det källkod till den statistiska koden? Vore kul att se, om det är i R, annars kan det vara. =)

Anonym sa...

Det är väl lite samma idé här som modelltankarna är med att använda hjälpinformation för att justera de svarandes vikter för att justera för de systematiska felens effekter i ex SCB:s PSU.

Man justerar väl där urvalets vikter (baserade på sannolikheten att bli utvald) med korrigeringsvikter för bortfallet som räknas fram genom att man vet hur det ser ut i hela väljarkåren avseende ett antal variabler som anses samvariera med hur man tänker sig att rösta?

Henrik Oscarsson sa...

håll ut! när vi testat ett tag dyker det upp fler simulatorer i andra sammanhang även utanför facebook!

NILsG sa...

Länk? Hittar inte på FB.

Henrik Oscarsson sa...

@NilsG: Vi har filat lite på pedagogiken när vi lanserat FB-appen. Efter en del förändringar så kör vi igen:

Du hittar den här: http://apps.facebook.com/vilket-parti/?ref=appd_my_recent&fa=1

Anonym sa...

Anonym fråga. Varför lansera ett partitest på Facebook? En community där man loggar in med sitt riktiga namn, en community som fått rikligt med kritik över hur de använder sig av den information som användarna lägger in och hur de även försvårar för användarna att säga nej till detta?
Nu är ju det som du skriver en handlingsrekommendation, även om ens svar säger en hel del om hur man troligtvis kommer att rösta, men bör man verkligen lansera något som det här till på en så etiskt tvivelaktig community som Facebook?

Anonym sa...

Vore kul om den kunde läggas ut på oscarsson.com

Det är en rolig ide som skulle öka intresset för den här sidan...

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...