12 augusti 2010

Vem hittar på bästa enkätfrågan?

Har vi missat nåt? I min enkätfrågetävling har du under de kommande tio dagarna möjlighet att föreslå nya enkätfrågor som tidigare inte har ställts i någon valundersökning. Förstapriset är uppenbart: Vi plockar med enkätfrågan i någon av de undersökningar som genomförs i samband med riksdagsvalet 2010! Posta dina förslag genom att kommentera på det här blogginlägget!

Den 23 augusti drar vår stora kampanjpanelstudie igång. Den kallas E-panelen 2010 och är den femte webbenkätpanelstudien vi genomfört i samband med svenska valrörelser (de tidigare genomfördes 2002, 2003, 2006 och 2009). Under fem veckor (v34-v39) kommer deltagarna i panelen få möjlighet att besvara korta webbenkäter om vad som händer under valrörelsen. Datamaterialet kommer att vara utomordentligt värdefullt för ett femtontal opinions-, demokrati och väljarforskare som ligger bakom studien och användas för analyser av varför riksdagsvalet 2010 slutade som det gjorde. Redan i slutet av september kommer de första analyserna av materialet att vara tillgängliga för e-panelens deltagare!
Undersökningsdesignet för E-panelen 2010. R=Rekryteringsenkät. BLÅA RUTOR=panelomgångar med utskick som sprids ut över veckodagarna. Röda rutor=eftervalsenkäter. Undersökningen pågår mellan 23 augusti och 30 september.


Hjälp gärna till att rekrytera fler deltagare till E-panelen 2010. Webbannonser, länkar och popup-scripts till vår rekryteringsenkät kan erhållas genom att kontakta Stefan Dahlberg, Henrik Lindholm, Rebecka Åsbrink eller Henrik Oscarsson. Vill du anmäla Dig till e-panelen kan du klicka här eller på länken i högerspalten!

9 kommentarer:

Rickard Nordin sa...

* Vilken valaffisch tycker du var/är snyggast? (med tillhörande bildvisning)
* Vilken är den mest störande reklamformen som partierna har?

Anonym sa...

Mycket bra initiativ!
frågeförslag:
"Hur stort inflytande över politiken tror du att följande partier får om de rödgröna (v+s+mp) får bilda regering efter valet?
1. Vänsterpartiet?
2. Socialdemokraterna?
3. Miljöpartiet?"
(svarsskalan kan diskuteras)
och sen samma fråga för allianspartierna såklart.
(om den är för omfattande för VU, så kör den i E-panelen istället!)
/JM

Torbjörn Bergman sa...

Något på nedanstående tema kanske kunde vara ett nytillskott eftersom detta val mer har karaktär av två regeringsalternativ mot varandra än tidigare.

Hur påverkar partiernas samarbete ditt val?

Har du valt bort ett parti för att du ogillar dess samarbetsparter? [ja] [nej]

Har du valt ett parti för att det har bra samarbetsparter? [ja] [nej]

Bryr du dig inte om samarbetsparter utan ser till vad enskilda partier vill? [ja] [nej]

Mats Berglund sa...

Hur mycket påverkar partiledaren/språkrören ditt val av parti? a) mycket, b) ganska mycket, c) Inte särskilt, d) inte alls

Vilket parti skulle du helst se byta block om ingen av blocken får egen majoritet?

Alternativt

Utan att ha i åtanke hur dagens politiska samarbeten ser ut, vilka partier skulle du helst se i ett regeringssamarbete?

Johan sa...

Kul tävling! Skulle du inte kunna göra den lättare för oss genom att berätta vilka frågor ni redan har tänkt ta med, så att vi slipper återuppfinna hjulen?

Henrik Oscarsson sa...

@Johan: Det handlar om flera hundra frågor totalt sett, så det blir lite svårt. Partiledarfrågan som Mats konstruerad finns nästan identisk i VU2010 och i SVT Valu. Frågorna om regeringsbildning, partiernas inflytande i kommande regeringar och önskade samarbeten över blockgränserna är riktigt bra förslag och här har vi nog inte täckt in alla möjligheter ännu. Så, bra jobbat, kära bloggläsare!

Anonym sa...

Denna frågan kanske ???

Är det viktigt för dig att veta vilka personer, organisationer och företag som donerar pengar till ett politiskt parti ?

Anonym sa...

Kom på en till.

Är partiledaren viktigare än partiet ?

Jag vet inte om man måste skriva om frågan om man skall använda den. Syftet med frågan är att hitta om man väljer ett parti på grund av partiledaren före frågorna som partiet står för.

Mats Huselius sa...

Borde det inte vara en enkä(f)tfråga?

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...