13 september 2010

Kampen kring 4 och 50 procent

Jag roade mig just med att sammanställa några av de signifikanstest som jag alltid genomför varje gång jag uppdaterar min Mätningarnas Mätning. Med ledning av institutens uppgifter om antalet svarande i undersökningarna använder jag helt vanliga signifikanstest för att se om de små partierna får skattningar som är tillräckligt stora för att vara skild från fyra procent respektive om något av regeringsalternativen får en skattning som är skild från 50 procent (egen majoritet).

Resultaten visar att av de femton mätningar som publicerats under augusti och september 2010 (och som ingår i min poll of polls) har KD varit signifikant större än fyra procent i elva mätningar, SD signifikant större än fyra procent i två mätningar och centerpartiet signifikant större än fyra procent i elva mätningar. Alliansen har trots skattningar över femtio procent aldrig varit signifikant större än femtio procent i någon mätning under denna period.


7 kommentarer:

Avinor sa...

Vilken signifikansnivå använder du?

Lars sa...

Är det inte rätt ointressant att göra sådana beräkningar vad gäller SD när vi vet att partiet alltid varit grovt underskattat inför valen? Det enda riktigt intressanta är väl att jämföra med hur det såg ut inför tidigare val och då kan vi konstatera att SD snittar mer än dubbelt så högt nu. Håller underskattningen i sig innebär det ett valresultat på åtminstone några procentenheter över spärren. Det är ju också viktigt att notera att du inte har med de mätningar (Sentino och United Minds) där SD noterat de högsta siffrorna. Känner man inte till allt detta kan oinvigda få intrycket av att det är helt öppet om SD kommer in i riksdagen när verkligheten högst sannolikt är en helt annan.

Anonym sa...

Det krävs ju inte över 50% för att få egen majoritet. 48% kan räcka.

Anonym sa...

Vi kallas "die dumme Schweden". Varför?
Vi förstår inte att vi är lurade - okunnig-gjorda. Vi förstår inte de myter som upprättar deras hierarkiska systemet. Så läs:
Who Runs the Obama White House?
Förstå mera - läs:
http://www.archive.org/details/911-history-before-and-after

Anonym sa...

Om tabellen stämmer så är texten om KD fel. "så har KD varit signifikant större i elva av femton mätningar" borde det vara om tabellen stämmer.

Anonym sa...

Både SD och Piratpartiet försöker med att mätningarna brukar underskatta dem. Jag har svårt att tro att någondera har rätt, ingen har vad jag vet visat ett sådant systematiskt fel. Men givetvis har de en poäng i att det bara är valdagen som räknas.

Lars sa...

"Både SD och Piratpartiet försöker med att mätningarna brukar underskatta dem."

Låt mig då citera Henrik Oscarsson:

"Sverigedemokraterna var ännu en gång underskattade i opinionsmätningar före valet. Partiet snittade kring två procent i mätningarna under slutskedet men fick alltså ett betydligt större stöd än så (3,3), blott sju tiondelar från fyraprocentspärren."

http://www.henrikoscarsson.com/2009/06/rekordmanga-slangde-bort-sina-roster.html

"Precis som du säger är det välkänt att respondenter svarar annorlunda om de är anonyma (nät/postenkäter) än när de besvarar frågor från en intervjuare (telefon/besök). Skillnaderna uppstår framför allt när man frågar om saker som är känsliga, som t ex om åsikter om homoadoptioner eller om inställning till invandring och flyktingar.

I fallet SD går fenomenet under namnet "skämmighetseffekten", att det finns en social kostnad för att medge att man sympatiserar med SD."

http://www.henrikoscarsson.com/2010/02/natmatningar-gynnar-v-mp-och-sd.html?showComment=1266778778905#c2078007398692321602

PP har däremot aldrig varit underskattade i opinionsmätningarna. Mätningarna förutsade t ex PP:s valresultat i EUP-valet mycket exakt. Det är väl bara ett tecken på desperation om de har börjat gripa efter sådana halmstrån...

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...