08 september 2010

Opinionsläget -11 dagar

Snittledningen för Allianspartierna har varit stabilt kring fyra procentenheter i min poll of polls under de senaste fjorton dagarna. Dagens notering är 4,2 procentenheters ledning när jag matat in morgonens Novusmätning -- några tiondelar större än för en vecka sedan. Alliansledningen är alltså något större nu än vid motsvarande tipdpunkt under 2006 års valrörelse. Jag betraktar fortfarande valet som "too close to call" som det brukar heta i engelskspråkiga valvakor (Det är bara i ett fåtal mätningar Alliansledningen är tillräckligt stor för att vara statistiskt signifikant). Nya mätningar kommer dagligen. En tredjedel av väljarna håller det slutgiltiga valet av parti öppet till sista veckan. En femtedel av väljarna byter parti under valrörelsen. Och det är under valrörelsen de flesta blockbyten äger rum.

9 kommentarer:

Staffan sa...

"En femtedel av väljarna byter parti under valrörelsen. Och det är under valrörelsen de flesta blockbyten äger rum"

Menar du att de flesta blockbyten sker under slutet av valrörelsen, eller är det en jämförelse mellan valrörelse och tiden mellan valen, som inte är valrörelse?

Vad tycker du om Aftonbladet och United Minds nya varje-dag mätning?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7746359.ab

Henrik Oscarsson sa...

@Staffan: Ja, det är en femtedel av väljarna som enligt valundersökningens kampanjpanel går in i valrörelsen med intentionen att rösta på ett visst parti men som efter valet uppger att de röstade på något annat.

Av den totala andelen blockbyten mellan två val (12 procent) äger drygt hälften rum under den sista veckan före valet. Läs mer i kapitel 4 i "Regeringsskifte".

Anonym sa...

Vad säger du om Sverigedemokraterna? Jag vet att det inte är politiskt korrekt att tala sanning men sanningen är intressant...

Jan Guillo är ju en av få journalister som vågar tala sanning... Dels har han stor integritet, han är inte rädd... Sedan är han förmögen och egen företagare som inte är beroende av den politiskt korrekta eliten.. Googla Jan Guillo + SD... Det finns en del på you tube bl.a.

Inför valet 2006 sa Sifo att SD skulle få 2,3% och dom låg högst av alla... Dom fick 2,9%... Denna valrörelsen så har SD deltagit på ett helt annat sätt... Det rapporteras om dom i stort sett varje dag...

Jag gissar på att SD får minst 6-7%... När man tittar på sökmotorstatistik på google så har sökningarna på Sverigedemokraterna ökat oerhört kraftigt de senaste 2 månaderna... Jag blir inte förvånad om de får 10%...

Anonym sa...

På SVT:s hemsida hävdar de att du anser att valet är helt öppet. Är det verkligen sant? Tycker du att det är "helt öppet"? Det vore väl mer osäkert om det inte var någon skillnad alls mellan blocken i Poll of Polls. Alltså isåfall mer öppet än "helt öppet"???

Thomas Larue sa...

Enligt uppgifter i media så stiger antalet hittills inlämnade förtidsröster jämfört med förrgående val. Vad ska man anse ligger bakom detta? Och kan det finnas vissa slags väljare som i högre utsträckning än andra bidrar till ökningen?

En "höftskottsfundering" från min sida vore att det är yngre väljare som förtidsröstar i högre utsträckning. De har vant sig att inte vänta på något utan vill hellre rösta när de känner för det (ungefär som när de kollar på TV eller film, dvs. när det passar dem). Med tanke på ungas tendens att rösta lite åt vänster, ska man säga att det högre antalet förtidsröster är en liten fördel för de rödgröna?...eller har jag virrat in mig i ett hopplöst komplicerat resonemang?... ;)

ertigo sa...

Hej, Gjorde du ngn poll of polls under förra mandatperioden? Eller iaf förra valrörelsen? Vore mycket kul att jämföra.

Tack för allt klokt.

Henrik Oscarsson sa...

@Ertigo: Jajamän, den finns publicerad i boken "Regeringsskifte" (Norstedts Juridik).

/H

Henrik Oscarsson sa...

@Tomas: I samband med eup-valet 2009 var inströmningen av förtida röstning en bra indikator på ett stort intresse. Valdeltagandet ökade också med sju procentenheter. I samband med årets riksdagsval är det lite för tidigt att spekulera i ett högre valdeltagande, kanske är det bara så att förtidsrösterna strömmar in snabbare och kanske är fler, men att valdeltagandet totalt sett inte kommer att öka. Men på en del håll är inströmningen av förtidsröster (Stockholm t ex) nära dubbelt så stor som vid 2006 års val. Snart får vi veta hur det går :)

Lars sa...

"– I tidigare val har Sverigedemokraterna haft fler som går och röstar på dem än vad de haft stöd i opinionsmätningarna. Men det är inte alls säkert att det blir så den här gången, säger Henrik Oscarsson."

Nu är du allt ute på hal is, Henrik. Vad skulle ha ändrats på ett drygt år som gör att den oerhört grova underskattningen av SD i opinionsmätningarna plötsligt kanske är borta? Det låter inte särskilt sannolikt. Resonerar du på samma sätt kring VALU, där samma grova underskattning har varit fallet?

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...