24 november 2010

Onlinespelande

I helgen går Dreamhack 2010 av stapeln i Jönköping. Dataspelandet har vuxit till en stor folkrörelse och kulturyttring som understundom har stor politisk sprängkraft. Det är inte för inte som kulturminister Adelsohn-Liljeroth besöker årets upplaga av Dreamhack. Jag passade på att ta fram lite ny statistik kring onlinespelande. Så här är lite färska data från nyfikenhetsfabriken:

I SOM-institutets regelbundna riksrepresentativa undersökningar uppger en fjärdedel (24 procent) av ungdomarna i åldern 15-19 år att de spelar onlinespel dagligen eller flera gånger i veckan (klicka på tabellen så syns den bättre). De flitigaste onlinespelarna återfinns bland skolungdomar och gymnasister, i storstäderna, och bland personer som går utbildningar med inriktning mot naturvetenskap, data och matematik. Onlinespelandet tenderar att vara större bland personer som uppger att saknar intresse för politik. Piratpartiets sympatisörer utmärker sig som de flitigaste onlinespelarna (31 procent).I allt väsentligt bekräftar tabellen vad vi tidigare vet om onlinespelande svenskar. För en härlig och betydligt mer ingående analys, läs Monika Djerf-Pierres SOM-kapitel "Från hardcore till parent gamer. Onlinespelande, ålder och livsstil" här.

I tabellen har undersökningsresultat från 2007, 2008 och 2009 års SOM-undersökningar slagits samman för att få ett större statistiskt underlag.

6 kommentarer:

Ulrika sa...

Intressant är också, att om man frågar om ungdomar messar/chattar så är det fler tjejer än killar som gör det, och det täcka könet framstår som mer "kommunikativt". Om man, som i Mediebarometern, även frågar om man har chattat i ett onlinespel så stiger killarnas totala chattande.

Robin sa...

Finns det några kausala studier om spelande? Tänkte att en kausal studie i så fall skulle kunna visa om utbildningsinriktning kan påverka hur mycket man spelar eller om sysselsättningen gör det? Själv tror jag kausaliteten går åt båda hållen men det skulle ändå vara intressant att veta detta om man i framtiden ska försöka intervenera bland dem där spelande har blivit ett problem.

En andra fundering som jag har är om man kollat hur länge man spelar? Det bör ju finnas de som spelar 30 min per dag, flera gånger i veckan medan andra spelar 5 timmar per dag, en dag i veckan. Detta vore en intressant variabel att ha med för framtiden annars.

Skraplotter sa...

Kolla in den bästa online gaming portal här på din plats. C'mon speciellt alla svenska folket, Spela på ditt sätt

Ha kul, Spela din lycka ..... Önskningar

http://www.skraplotter365.se/skraplottssidor/scratchcard-heaven/

Thanks

skraplotter sa...

wow fantastiska bloggen är verkligen fantastiskt och ger fin information om online gambling .. Här skulle jag vilja presentera den bästa platsen för online-spel bara kolla in det här ...

http://www.skraplotter365.se/

Bozon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bozon sa...

De ivrigaste spelarna online är skolbarn och gymnasiestudenter och de spelar enkla och lättspelade skraplotter spel

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...