05 februari 2014

När kommer första opinionsmätningen inför EP-valet?

Nu väntar vi med spänning på den första opinionsmätningen av svenskarnas röstningsintention i 2014 års Europaparlamentsval. Hur många opinionsmätningar som beställs av medieredaktioner kan ses som en viktig indikator på valtemperaturen: Hur intressant och spännande kommer EP-valet att bli?

EP-valet 2009 blev ett fall framåt när det gäller valdeltagandet. Redan i januari började P1 intervjua presumptiva kandidater till parlamentet. Hittills har det varit mycket surr om supervalår men ännu låter de mer konkreta avtrycken i medievalrörelsebevakningen vänta på sig. Ännu inte så mycket fokus på Europaparlamentsvalet. (Kanske beror det på att jag var föräldraledig våren 2009 och hade radion påslagen hela dagarna).

Sist det begav sig genomfördes sammanlagt tjugo opinionsmätningar som handlade explicit om röstning i Europaparlamentsvalet. Den första dök upp ungefär nu, i början av februari, och genomfördes av Sifo. Nästan alla mätningar genomfördes dock under den sista månaden inför EP-valet. Nu väntar vi med spänning på första mätningen inför 2014 års EP-val. Då kan jag äntligen köra mitt skript som talar om vilka av partiernas kandidater som står med foten inne i parlamentet.Källa: Oscarsson & Holmberg (2010) Väljarbeteende i Europaval. Göteborgs universitet: Statsvetenskapliga institutionen.

Varje EP-val behöver sitt utmanarparti. Förra gången var det Piratpartiet som utsågs att spela rollen. Efter Pirate Bay-rättegången i början av april började PP framträda i opinionsmätningarna. I en undersökning från Synovate den 29 april kom den första indikationen på att det höll på att hända saker. Den överraskande opinionsframgången bekräftades snart av andra mätningar. PP fick vittring på att ta mandat. Opinionsvinden skapade medieuppmärksamhet och utrymme för partiet att artikulera sina valfrågor. Till slut vann PP två mandat och representation i Europaparlamentet 2009-2014. Det är dessa mandat ska partiet försöka försvara den 25 maj.

Sena och snabba opinionsförskjutningar inför EP-val har vi nu sett vid två tillfällen, med Junilistan 2004 och med Piratpartiet 2009. Väljarna bestämmer sig senare, medierna har svårt att hantera EP-valen som de hanterar våra riksdagsval, partierna har tidigare satsat mindre och sänkt garden i EP-valsammanhang. Nu ligger EP-valet blott 112 dagar från riksdagsvalet och vi förväntar oss att det kan komma att påverka karaktären på EP-valrörelsen. Utrymmet för överraskningar kan vara mindre än tidigare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Henrik
Enligt ditt eget blogginlägg från den 5 juni 2009 fick Sverigedemokraterna 2,5% i sifo-mätningen den 9 maj. I denna tabell har det ökat till 3,5%. Vad beror ökningen på?

Gustav Henrik Ekengren Oscarsson sa...

Hej Anonym (!).
Det verkar väl inte bättre än att blogginläggets siffror summerar till 100,1 och tabellen i vår bok har blivit 101,1. Det var utomordentligt observant av dig att hitta detta. Ett korrfel, helt enkelt. Tack! Jag ska se till att vi ändrar i vår pdf för boken som finns på www.valforskning.pol.gu.se

Anonym sa...

Tabellen verkar vara full med fel. Jämför med Novus: http://novus.globalinn.com/userfiles/file/Opinionsinstituten%20i%20Europvalet%202009.pdf

Skop 6 juni: SD 2,3% Öv 0,6%
Synovate 4(5) juni: SD 2,0% Öv 1,5%

Gustav Henrik Ekengren Oscarsson sa...

Hej igen!
Jag har knackat in opinionssiffrorna så som de har presenterats i tidningarna de aktuella datumen. Så det är de "samtidiga" källorna. Jag brukar vara noggrann men kan förstås ha missat vid något tillfälle. Vill vi veta vem som har "rätt" får vi gå till tidningarnas publiceringar de aktuella datumen.

Anonym sa...

Ett fel i tabellen kan jag visa med ursprungskälla. Sifo-mätningen den 10 februari publicerades inte den 10 februari utan den 25 januari. Datumet hittar du under bilden i följande SvD-länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/politik/valet2010/stark-profil-fordel-i-eu-valet_2372539.svd
Du har själv kommenterat i artikeln.

Anonym sa...

Jag saknar också följande mätningar i tabellen:
Sifo 15 maj:
http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/piratpartiet-mot-eu-mandat_2903213.svd
Sifo 23 maj:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/manga-osakra-valjare-infor-eu-valet_2939311.svd
Skop 22 maj:
Saknar ursprungskälla.

Anonym sa...

I tabellen är också alla partiers värden fel i Sifo-mätningen från den 30 maj.
De ska vara enligt följande: v 6,5 s 31,7 mp 10,2 c 5,2 fp 10,1 kd 3,1 m 22,6 jl 1,9 pp 6,0 sd 2,3 öv 0,4
Källan här är sifo-mätningen från den 5 juni där man kan få fram värdena den 30 maj genom att räkna baklänges:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/politik/euvalet2009/piratpartiet-vinner-mark-i-eu-valet_3011933.svd

Vinnare av valtipset 2018

Nu är valtipset 2018 avgjort! Vinnaren av årets valtips i sex-månader-före-valet-klassen blev Alexander Jonsson med ett medelfel per parti s...